Het Prikkelbare Darm Syndroom werd vroeger ook wel een spastische darm genoemd. Deze spastische darm kan van grote invloed zijn op het leven. Zo ervaren cliënten vaak onbegrip van anderen.

De belangrijkste symptomen van het prikkelbare darm syndroom zijn:

  • Buikpijn;
  • Gasvorming;
  • Verstopping;
  • Diarree;
  • Een afwijkend ontlastingspatroon.

Oorzaken Prikkelbare Darm Syndroom

Onze hersenen en onze darmen communiceren met elkaar via allerlei signalen. Bij het prikkelbare darm syndroom vindt er echter een verstoring plaats. Het lijkt dan alsof er te sterke signalen gestuurd worden naar de hersenen, waarna de hersenen deze sterke signalen weer terugsturen naar de darmen.

Veel patiënten ervaren de klachten na een heftige gebeurtenis, zoals na een voedselvergiftiging of een infectie. Ook operaties, verkeersongevallen en seksueel misbruik kunnen het prikkelbare darm syndroom veroorzaken. Toch ontwikkelt niet iedereen een spastische darm. Hier is een bepaalde aanleg voor nodig.

prikkelbarde darm syndroom behandeling middels hypnotherapie en hypnose

Behandeling tegen het prikkelbare darm syndroom

De darmen reageren op emoties, net zoals de rest van het lichaam. Bijna iedereen kent wel het misselijke gevoel vlak voor een examen of de vlinders in de buik bij verliefdheid.

Lichamelijk ongemak kan omgekeerd ook ons geestelijk welbevinden beïnvloeden. We raken dan somber of sneller geïrriteerd, maar we kunnen onze darmen daarbij niet op een directe manier beïnvloeden.


Hypnotherapie wél effectief tegen PDS

Cliënten met een spastische darm krijgen bij de huisarts vaak geen duidelijkheid over de klacht. Óf ze krijgen te horen dat er helaas niets aan te doen is, en dat ze ermee moeten leven.

Toch is het met hypnotherapie wél mogelijk om het prikkelbare darm syndroom te bestrijden. Het is zelfs een wetenschappelijk bewezen methode, waarbij hypnose ingezet wordt om PDS te bestrijden. Het is een veilige, laagdrempelige en effectieve vorm van therapie.

Via hypnose maken we contact met jouw onderbewustzijn; het gedeelte van je brein waar jij geen directe invloed op hebt. Het doel is om de negatieve emoties en overtuigingen, die verantwoordelijk zijn voor de darmklachten, om te zetten naar positieve overtuigingen, waardoor uiteindelijk de klachten (sterk) verminderen.

Heb je een vraag over de PDS behandeling of wil je graag een intakegesprek? Neem eenvoudig contact op via het contactformulier.


Wat gebeurt er tijdens een hypnotherapie sessie?

Met hypnotherapie gaan we het maag-darmkanaal stimuleren. Het kanaal leert om op een ontspannen manier te werken. Dit maakt hypnotherapie tot een zeer effectieve behandelwijze voor het prikkelbare darm syndroom.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bij meer dan 80% van de cliënten die het darmprogramma volgt, de problemen afnemen of helemaal verdwijnen.

Om voor hypnotherapie in aanmerking te komen heb je een PDS verklaring nodig die nog geen 3 maanden oud is. Neem hiervoor contact op met je (huis)arts.

De doelen van het programma zijn:

  • Het bevorderen van een ongestoorde en natuurlijke stoelgang;
  • Het vergroten van de stressbestendigheid;
  • Het vergroten van het zelfvertrouwen.

Tijdens het intakegesprek bespreken we de klachten en bepalen we wat jouw persoonlijke doelen zijn. Om het effect van de behandeling optimaal te laten zijn, krijg je oefeningen mee naar huis.

Dit zijn bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen die helpen bij het resultaat. Het is dus belangrijk om gemotiveerd te zijn en actief aan de slag te gaan.


Afspraak maken voor behandeling prikkelbare darm syndroom

Er zijn twee programma’s beschikbaar voor het effectief verminderen of verwijderen van je klachten:

  • Het korte programma: een intake, 6 hypnose sessies en een evaluatie – totaal 8 bijeenkomsten.
  • Het lange programma: een intake, 12 hypnose sessies en een evaluatie – totaal 14 bijeenkomsten.

Wil je dus weer normaal kunnen functioneren zonder vervelende darmklachten? Maak dan een afspraak via de onderstaande button, of neem contact op via het contactformulierMeer informatie over het prikkelbare darm syndroom?

Ga dan naar de website van de belangenvereniging. Hier vind je ook een test om te bepalen of je PDS hebt.

Heb je een vraag over de hypnose behandeling? Neem dan eenvoudig contact op met de praktijk.